“Whatever you’ve got planned, forget it. I’m the Doctor. I'm 904 years old. I’m from the planet Gallifrey in the constellation of Casterborous. I am The Oncoming Storm, the Bringer of Darkness and you are basically just a rabbit, aren’t you?” The Tenth Doctor- ‘Day of the Doctor’
Dutch Time Travellers’ Association
facebook groep
© Dutch Time Travellers’ Association & Fractality Productions * Made with Xara

De Achtste Doctor

Paul McGann, 1996

Zeven jaar lang is het op televisie stil rond de Doctor. Totdat in 1996 een film verschijnt. In de film zien we hoe de Zevende Doctor op weg is naar een planeet om daar de Master af te leveren, die is veroordeeld voor zijn misdaden. De Master weet de TARDIS tijdens de reis te saboteren, waardoor de Doctor neerstort op Aarde, in San Francisco. Zodra de Doctor de TARDIS verlaat om polshoogte te nemen, wordt hij neergeschoten en door een voorbijganger naar het ziekenhuis gebracht. Helaas weten de artsen niet hoe om te gaan met zijn vreemde fysiologie  en hij overlijdt op de operatietafel. In tegenstelling tot wat we gewend zijn, regenereert de Doctor niet meteen, maar wordt zijn lichaam naar het mortuarium van het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in de koelcel vindt alsnog de regeneratie plaats en maken we voor het eerst kennis met de Achste Doctor, die - om redenen waar we slechts over kunnen speculeren - lijdt aan geheugenverlies. Hij weet op typische Doctor-manier aan kleding te komen en belandt bij Grace Holloway, de hartchirurge die zijn vorige incarnatie opereerde en op een röntgenfoto zijn twee harten zag, eerst in de auto en later bij haar thuis. Stukje bij beetje komt zijn geheugen terug en hij weet Grace ervan te overtuigen hem te helpen de Master te stoppen, die ‘the Eye of Harmony’ (verborgen in zijn TARDIS) wil openen om oppermachtig te worden. Ook de voorbijganger die de Doctor naar het ziekenhuis hielp, genaamd Chang Lee, schiet de Doctor uiteindelijk te hulp, ook al hielp hij eerst de Master. Met z’n drieën weten ze de Master te stoppen en op het laatst vraagt de Doctor of Grace met hem mee wil reizen als zijn companion. Grace wijst de Doctor echter af en de hij verlaat Aarde, in zijn eentje, op weg naar nieuwe avonturen. De Achtste Doctor komt totaal niet tot zijn recht in deze tv-film. Gelukkig beleeft hij diverse avonturen in een boekenserie en comics en komt zijn karakter echt tot bloei in de Big Finish audio-boeken. Hij ontmoet zelfs zijn kleindochter Susan weer en blijkt dan ook een achterkleinzoon te hebben. Deze Doctor heeft een zachtaardig karakter en is bijna een spiegelbeeld van de Zevende Doctor, die duister en manipulatief was. De Achtste Doctor gelooft in de kracht van het individu en de goedheid die in iedereen schuilt, zelfs in de Master. Hij is overigens de eerste Doctor die een ‘companion’ heeft gekust.
f t Lid worden?
Paul McGann, 1996 Zeven jaar lang is het op televisie stil rond de Doctor. Totdat in 1996 een film verschijnt. In de film zien we hoe de Zevende Doctor op weg is naar een planeet om daar de Master af te leveren, die is veroordeeld voor zijn misdaden. De Master weet de TARDIS tijdens de reis te saboteren, waardoor de Doctor neerstort op Aarde, in San Francisco. Zodra de Doctor de TARDIS verlaat om polshoogte te nemen, wordt hij neergeschoten en door een voorbijganger naar het ziekenhuis gebracht. Helaas weten de artsen niet hoe om te gaan met zijn vreemde fysiologie  en hij overlijdt op de operatietafel. In tegenstelling tot wat we gewend zijn, regenereert de Doctor niet meteen, maar wordt zijn lichaam naar het mortuarium van het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in de koelcel vindt alsnog de regeneratie plaats en maken we voor het eerst kennis met de Achste Doctor, die - om redenen waar we slechts over kunnen speculeren - lijdt aan geheugenverlies. Voor de rest van het verhaal verwijzen we je graag door naar de film, die - ondanks een aantal dubieuze plotideeën - zeer vermakelijk is. De Achtste Doctor komt totaal niet tot zijn recht in deze tv-film. Gelukkig beleeft hij diverse avonturen in een boekenserie en comics en komt zijn karakter echt tot bloei in de Big Finish audio-boeken. De Achtste Doctor gelooft in de kracht van het individu en de goedheid die in iedereen schuilt, zelfs in de Master. Hij is overigens de eerste Doctor die een ‘companion’ heeft gekust.
f t
De Achtste Doctor